Strandkalap a Bonatti 2022-es nyári kollekciójában

Strandkalap a Bonatti 2022-es nyári kollekciójában

A fürdőruhák, a strandruhák és a strandtörölközők mind-mind elengedhetetlen kellékei a nyaralásnak. Nagy részükről már írtunk is egy-egy blogbejegyzést.

De még nem mutattuk be az ide nyár újdonságait, amik stílusossá és tökéletessé teszik az outfit-et a tóparton, a tengerparton vagy tulajdonképpen bármilyen nyaralás során. Jöjjenek a szalmakalapok! A hajlékony, nagy karimájú, lenge szalmakalap régóta kedvelt nyári viselet az egész világon. Kezdetben a kalapokat nem csak azért hordták, hogy védje a fejet az időjárástól, hanem különleges jelentéssel is bírtak. Szimbolizálták a tulajdonos státuszát, sőt mágikus tulajdonságokkal is felruházták őket. Az 1900-as évekig – évszázadokon, talán évezredeken át – a napsütötte bőrt buzgón kerülték. A napbarnított bőr az alsóbb osztály jegye volt, akiknek kint, az időjárás viszontagságainak kitéve kellett dolgozni. Nem véletlen, hogy a nap előnyeinek és hátrányainak divatja jelentősen befolyásolta a strandkalap divatját is.

A szalmakalapot Afrikában és Ázsiában már a középkor után viselték a nyári hónapokban. Évszázadok óta létezik a sombrero vagy úgy tartják, hogy az első szalmakalapot Amerikában a tizenkét éves Betsy Metcalf készítette el vagy kapta, és állítólag ez az első dokumentált szalmakalap 1798-ból, amelyet az Egyesült Államokban készítettek. De Európában sokkal előrébb jártunk. A szalmakalap elődje az úgynevezett 18. századi pásztorlány vagy tejeslány kalap is lehetett. Nem kell nagyon komplikált dologra gondolni! Ez egy széles karimájú szalmakalap volt, amely a mai divatos daraboknál laposabb és általában selyemvirág díszítésű volt. 

A szalmamodellek Európában először a parasztok és a városi szegények körében voltak elterjedtek. A szalmakalap kevés karbantartási igénye és természetes megjelenése hihetetlen előny volt. Később a szalmakalapot a nyári vakációhoz vagy a nyári sportokhoz használták; de hamarosan ez volt a kedvenc meleg időjárás során használt városi fejfedő mind a felső, mind a középosztálybeli férfiak számára szinte az egész világon. Ma már számtalan változat létezik és talán csak egy szabály van: alacsony hölgyek számára nem előnyös a széles karimájú kalap. Ezért aztán a szalmakalap kiválasztásakor mindig nézzünk egy nagy tükörbe, hogy lássuk a kalap és a test arányait!

Nézzük mit ajánlunk!

 

Van, amihez táska is kapható:

Share this post