Fürdőruha kalauz – bemutatjuk a fürdőruha-típusokat

Fürdőruha kalauz – bemutatjuk a fürdőruha-típusokat

Fürdőruha kalauz – bemutatjuk a fürdőruha-típusokat

A Bonatti 2018-as új fürdőruha kollekcióját folyamatosan mutatjuk be Facebbok és Instagram oldalunkon. Az elmúlt napokban több olyan szakkifejezést használtunk, amelyekkel kapcsolatban sok kérdés érkezett hozzánk. Elhatároztuk, hogy rendet teszünk a fürdőruha típusok kavalkádjában.

Bandeau típusú fürdőruha: Ez az elnevezés a fürdőruha melltartó részére utal. Másik neve bandini. Ez a darab egy egyenes szabású felsőrész, amelyet mintha egyetlen csík anyagból alakítottak volna ki, csőszerűre összevarrva. Általában pánt nélkül hordják, hogy a tökéletes barnulást semmi se akadályozza. Lehet középen összefogott vagy húzott is, hogy még hangsúlyosabban kiemelje a mellet.

Bandau - Bonatti_furdoruha_kollekcio_2018-0016

Bikini: A mindenki által ismert, két részből álló női fürdőruha, amely a legegyszerűbben úgy írható le, hogy takarja a női mellet, a popsit és az ágyékot. A bikini története című blogbejegyzésünkben már írtunk róla, hogy a mai értelemben vett bikinit Louis Réard, francia tervező alkotta meg 1946-ban. A bikini napját is az általa tervezett bikini bemutatásának évfordulóján, július 5-én ünneplik.

Brazil fazonú bikini: Ez a fazon tipikusan a brazil szabású női alsókra hajazó bikini alsóval rendelkezik. A feneket jobban szabadon hagyja, de mégsem tangafazon. A szabása miatt kitűnően hangsúlyozza a popsi formáját. (A brazil nők híresek formás fenekükről.)

Burqini (burkini): Egy olyan kétrészes fürdőruha, amelyet kifejezetten a muzulmán nőknek terveztek, a vallás előírásának megfelelően. A burqini teljesen elfedi a testet, és a fejet is, az arc kivételével. Aheda Zanetti ausztrál divattervező tervezte és nevezte el ezt a fürdőruhát. Az elnevezés a burka (a teljes testet és az arcot eltakaró viselet, csak a szem marad szabadon) és a bikini szó összevonásából ered.

Egyrészes fürdőruha: Nevéből adódóan egy darabból áll, többnyire optikailag karcsúsító darab. Az egyrészes fürdőruha Európa-szerte 1910-ben lett elfogadott viselet. Az 1912-es olimpián szerepeltek elsőként úszónők, ahol ez a fajta fürdőruha volt az elfogadott öltözet. Modern divatos, strand változata a monokini.

Halter tops: A bikini változatának egy olyan felsőrésze, amely kevesebbet mutat a testből. Magasan a nyaknál záródik, takarja a mellkast, de szabadon hagyja a vállakat. Sportosabb megjelenést kölcsönöz. Olyan hatást kelt, mintha egy topot viselnénk a bikini felső helyett.

Halter tops - Bonatti fürdőruha

Magas derekú bikini: A köldök fölé érő szabás eltakartja a derekat. 1932-ben Jacques Heim alkotta meg ezt a fajta fürdőruhát. Az általa tervezett darab volt az első kétrészes fürdőruha. A legkisebb részecske után Atomnak nevezte el, mivel abban az időben ez volt a legkisebb, legtöbbet mutató viselet.

Női fürdőruha Bonatti fekete bikini magas derékkal

Mikrokini: Ez a típusú bikini szinte alig takar valamit, csak a nemi szervek vannak fedésben. A mikrokini határvonal a nudizmus és a falatnyi fürdőruha között. (Leginkább felnőtt tartalmú videókban találkozhatunk vele.)

Monokini: A monokini vagy más néven unikini eredetileg egy fürdőruha-alsó, amelyhez nem tartozik felsőrész. Neve a bikini és a mono (egyedül, magában) szó összevonásából alakult ki. 1964-ben Rudi Gernreich osztrák tervező alkotta meg a monokinit. Napjainkban azonban elterjedtek a monokini névre hallgató egyrészes fürdőruhák is. Ezek a darabok nem hagyják teljesen szabadon a mellet, viszont mély dekoltázsúak.

Seekini: Bár fazonra megegyezik a hagyományos bikinivel, ami mégis megkülönbözteti tőle az az, hogy ez típus átlátszó anyagból készül, így láttatni engedi viselője intim részeit is.

Shortini: A tankini egyik változata. Míg a tankininél az alsó rész egy bugyiból áll, a shortini alsó része egy rövid sort, ahogy azt a neve is mutatja.

Skirtini: A skirtini egy bikini felsőből és egy rövid, „bikinire varrott” szoknyarészből áll. A szoknyarész rövidebb, mint egy átlagos szoknya, de mégis teljes egészében eltakartja a feneket. Kitűnő és elegáns választás lehet kerti, vízparti, medence partikhoz. Úgy tartják, hogy Amerikában a bikini megjelenése előtt gyakran használtak szoknyát, kötényt a fürdőzéshez, hogy eltakarják az intim testrészeket. Viszont a II. világháború idején a kormány csökkentette a fürdőruhákhoz használt anyagok mennyiségét. Ez nem kevesebb fürdőruhát, hanem kisebb fürdőruhát eredményezett.

String bikini: Lényegesen kevesebbet takar, mint az általában ismert bikini. A mellet, a popsit és az ágyékot egy kis, háromszög alakú rész takarja, amelyet egy zsinór köt össze. Állítások szerint Rose de Primallio brazil modell alkotta meg az első string bikinit, amikor varrnia kellett egy ruhadarabot egy fotózáshoz, viszont nem volt elég rendelkezésre álló anyaga.

Tankini: A tankini egy alsóból és egy testhezálló ujjatlan toppból áll, kis rést hagyva köldök tájékán a derekon. Neve a „tank top” angol kifejezésből (ujjatlan top) és a bikini párosításából származik. A hasat takaró felsőrész remek választás lehet a szégyenlősebbek, valamint azok számára, akik szeretnének kevesebbet mutatni magukból, ugyanakkor szeretnének divatosak maradni.

Trikini: A bikini és az egyrészes fürdőruha közötti átmenet, tehát csak egy részből áll. Az alsó és a felsőrész nem különül el egymástól, egy vagy több csík, esetleg valamilyen díszítés köti össze a hason átívelve, ezáltal optikailag karcsúsít. A trikini jelöli még a három részből álló fürdőruhákat is, ami állhat bugyiból, felsőrészből és egy topból vagy bugyiból, felsőrészből és egy sortból.

Női fürdőruha Bonatti fekete trikini

Wrap bikini: Olyan bikini, főként felsőrész, amelynek pántját körbe lehet csavarni, keresztezni a testen. Gyakran egészül ki több pánttal, amelyek lehetnek vékonyabbak és vastagabbak is. A bugyirész is sokszor kivágott a csípőnél.

Bonatti fekete bikini

 

A fürdőruha szakszavak nemcsak a női fürdőruhákat érintik, hanem a férfi fürdőruhák világába is beszivárogtak, de nincsen bennük sok különleges kifejezés.

Comb középig érő fürdőnadrág: Nevéből adódóan ez egy rövidebb fazon, amely térd felé vagy combközépig ér. Kevésbé bő fürdőnadrág. Nyújtja a lábakat, kényelmes és a legtöbb férfinak jól áll. Alacsonyabb növésűek számára kifejezetten ajánlott.

Fecske: A fehérneműk világából ismert, ahhoz hasonlatos férfi fürdőnadrág típus. Általában rövid, feszülős, bugyiszerű viselet. Az ötvenes évek végén jelent meg és évtizedekig volt jelen, mára már főként a sportolók (vízilabda, toronyugrás) viselik. Akkoriban főként kék anyagból készült egy szintén kék 4-6 cm-es csíkkal díszítve és gatyamadzaggal ellátva.

Feszülős fürdőgatya: A fecske és a sort közötti átmenet. Tapadós, bokszeralsóra emlékeztető fazonú darab. Igazán férfias megjelenést kölcsönözhet viselőjének. Kétféle hosszúsága létezik, a francia bugyira hasonlító rövidebb és a hosszabb, combhajlatig érő változat.

Mankini: Egy V-alakú, egy darabból álló, férfiak számára tervezett fürdőruha. A Borat: Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika című 2006-os áldokumentumfilm-vígjátékban jelent meg először ez a neonzöld fürdőruha. Azóta is főként Borat-bikini néven ismert.

Szörfös fürdőnadrág: Bő, térdig érő, egyenes szabású fürdőnadrág. Általában külső és belső zsebe is van. A strandon való sportoláshoz, szörfözéshez kiváló választás valamint önmagában sokszor egy rövidnadrágra emlékeztet.

 

 

 

Források:

LooksGud
ViX

 

Share this post