A bikini története

A bikini története

A bikini története

A bikini története sokkal régebbre nyúlik vissza, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

A bikini története - ókorEzt a ruhadarabot már időszámításunk előtt 1400 körül az ókori görögök és rómaiak is használták, mint ahogy az a korabeli mozaikokról és festett vázákról kiderül. De a görögök általában a testmozgáshoz a rómaiak a fürdőzéshez viselték.

Az ókor után egészen hosszú időre háttérbe szorul a fürdőzés, így a fürdőruha használata, fejlődése is. Egészen a 18. századig, amikor is újra divatba jött az úszás. Ám az ekkor használatos fürdőruhák hosszúak voltak, bokáig értek és teljesen eltakarták a testet. A többnyire gyapjúból készült ruhadarabok tervezői, illetve gyártói arra is gondosan figyeltek, hogy még vizesen se legyenek átlátszóak. Külön érdekesség, hogy a fürdőruha felett általában egyfajta köntöst viseltek, ami része volt a fürdőruhának és, amibe nehezékeket tettek, hogy a vízbe se emelkedjen a ruha a térdük felé. Nem lehetett egyszerű  és élvezetes mutatvány az úszás és a fürdőzés ilyen körülmények között.

A 19. században elterjedt fürdőruhák térdig érő felsőrészből és fekete harisnyából álltak, amik szintén bokáig értek. Az akkori illemnek megfelelően sem mutogathatták magukat az emberek, így a vízhez való eljutás kész kihívás volt. Ezért találták fel a fürdőgépet, amely lényegében egy kerekeken guruló bódé, amiben átöltözhettek és biztonságban, úgy hogy senki meg ne lássa őket eljutottak a fürdőhelyre a vízbe.

A bikini története - fürdőgép

 

Az 1920-as években még divat volt zoknit viselni a fürdődresszhez bár a fürdőruha mérete már elkezdett zsugorodni. A ruha színe is eleinte szürke volt, csak később tűntek fel a minták és a világosabb árnyalatok.

1932-ben Jacques Heim volt az, aki megalkotta a két részes fürdőruhát, amely még mindig elég nagy volt ahhoz, hogy eltakarja viselője köldökét. A ruhát Atomnak nevezte el a legkisebb részecske után.

Heim bikini
Jacques Heim „bikini”

 

Az áttörést mégis Louis Réard, francia tervező érte el 1946-ban.

Ő a Bikini-atollról nevezte el az általa kreált ruhadarabot, mert úgy gondolta, hogy az ott végzett kísérteti atomrobbantáshoz hasonló robbanásszerű eredményt érhet el. Kezdetben viszont nem talált modellt, aki viselje, mert botrányosnak, erkölcstelennek tartották. Végül Micheline Bernardini sztriptíztáncosnőt kérte fel, hogy viselje bikinijét a Piscine Molitor nevű, híres francia fürdőben.

Réard bikini
Réard-féle bikini

Bár a Heim által tervezett darab jobban illeszkedett a 40-es évek divatjához és kezdetben több fürdőruháját adták el, mégis Réard bikinije vonta magára a figyelmet és hódította meg a világot. 1951-ben, Londonban a Miss World szépségversenyen a svéd nyertest Kiki Håkanssont bikiniben koronázták meg. Ezt több országban is erkölcstelennek tartották, és ezért meg is próbálták betiltani a bikini viselését. Ez azonban nem riasztotta vissza sem a hírességeket, sem a feltörekvő színésznőket a botrányos ruhadarab viselésétől. Az első színésznő, akit bikiniben láthattunk a filmvásznon Brigitte Bardot volt, Roger Vadim És Isten megteremté a nőt című 1956-os filmjében.

Brigitte Bardot bikiniben

Az 1960-as években szinte kultusz lett a bikini és egyre több fazonú, színű, mintájú bikinit lehetett kapni. Elterjedt a kötött bikini és a szivacsos betét is. Majd 1964-ben Rudi Gernreich osztrák tervező megalkotta a monokinit.

Az 1980-as évek elején a legemlékezetesebb bikini Carrie Fisher nevéhez köthető. A színésznő Leila hercegnő szerepében viselte az arany bikinit a Csillagok háborúja, A jedi visszatér című filmekben. De csak ebben az időben terjedt el a monokini és a tanga is.

Az 1990-es években mutatta be Carl Lagerfeld a mikro-bikini tervét és ebben az időben jött újra divatba az egyrészes fürdőruha a Baywatch című sorozat hatására.

Baywatch sorozat fürdőruha

A bikini az utóbbi húsz évben nem sokat változott, hol kisebb, hol nagyobb lett, esetleg a szabása vagy a kiegészítők és a színek, illetve mintázatok változtak A bikini napját július 5-én ünneplik a Louis Réard-féle bikini bemutatásának évfordulóján.

Aki szeretné megismerni a 2018-as fürdőruha trendet az keresse fel korábbi blogbejegyzésünket.

Ismered a 2018-as női fürdőruha trendet?

Share this post