Érdekes tények a fehérneműről

Az érdekes tények a fehérneműről növelik annak valószínűségét, hogy tudatosan figyelünk erre a láthatatlan ruhadarabra a divat világában.

Érdekes tények a fehérneműről

Sok-sok blog született már az eltelt évek alatt a fehérneműkről általában és a Bonatti fehérneműkről is.

Mostani blogbejegyzésünkben olyan érdekes tények szerepelnek a fehérneműkről, amikről ritkán beszélnek, régebben írtunk vagy talán még Te sem hallottál róla soha. Felkészültél, jöhetnek az érdekes tények a fehérneműről?

 

1. Az ókori görögök sokat tettek civilizációnk fejlődéséért az élet különböző területein, beleértve a sportoláshoz szükséges alsóneműk megalkotását is.

Az ókori görög nők egy apodesme nevű melltartót viseltek sportoláshoz. Ha megnézzük a 3000 évvel ezelőtti rajzokat, láthatunk olyan nőket, akik melltartóhoz hasonlító ruhadarabban labdáznak. Amikor a történelmi színtér vezetése a rómaiak kezébe került, a fehérnemű gondolata továbbfejlődött. De a Római Birodalom bukása után egészen az 1300-as évekig megfeledkeztek róla.

 

2. A legkisebb mellek tulajdonosai Japánban élnek

De ez nem jelenti azt, hogy a japán nők ne néznének ki gyönyörűen. Mindenki tudja, hogy a japán nők aprók, ezért valószínűleg nincs szükségük nagy mellekre. A kis mellek nem jelentenek gondot, főleg, hogy ilyen mellmérethez sokféle alsóneműt lehet korrigálásként alkalmazni, ha valaki elégedetlen lenne azzal, amivel a természet megáldotta.

 

3. Fűzők bálnacsontból

A nők ambivalensen viszonyulnak a fűzőkhöz. Ezek a régi fehérneműk segítenek formálni az alakot, ugyanakkor fizikai kényelmetlenséget okoznak. Az 1900-as években bálnacsontból készültek, ami a tengeri óriások számának meredek csökkenését okozta. Ma a tervezők műanyagot használnak a vázhoz, ami könnyebb, hajlékonyabb és bármilyen formát felvehet. Míg a díszítéshez továbbra is többnyire csipkét és egyéb kiegészítőket alkalmaznak.

 

4. Kosárméret

A kosárméreteket az 1930-as évektől használják, de hagyományosan csak négyféle létezett A, B, C és D. A legtöbb országban ezt a szabványos A, B, C és D mérettáblázatot használják, egy számmal, amely a mellkas kerületét jelzi a mell alatt. A helyes kosárméretet a mellcsúcson mért érték és a mell alatt mért érték különbsége adja. Tehát a kosarat a a mellbőség és a mellkas méretének különbsége adja. De ezek számolásakor sokan vitáznak és a kényelem a legfontosabb! :)

12-13 cm különbség: A-kosár

14-15 cm különbség: B-kosár

16-17 cm különbség: C-kosár

18-19 cm különbség: D-kosár

20-21 cm különbség: E-kosár

22-23 cm különbség: F-kosár

24-25 cm különbség: G-kosár

26-27 cm különbség: H-kosár

28-29 cm különbség: I-kosár

30-31 cm különbség: J-kosár

32-33 cm különbség: K-kosár

34-37 cm különbség: L-kosár

38-39 cm különbség: M-kosár

 

5. Miért van masni vagy dísz a női alsóneműk elején?

Állítólag ez a régebbi időktől ered, amikor a dolgozó nők a hajnali sötétségben korán keltek és öltözködtek. A masni vagy dísz elől arra szolgált, hogy sötétben is tudják, hogyan kell felvenni a fehérneműt. Ma már csak dísz, amit sokan nem szeretnek és csak hagyomány, amire rá lehet csodálkozni.

 

6. A tanga megszületése

Sok divattörténész úgy véli, hogy a tanga először az 1939-es világkiállításon jelent meg. Fiorello LaGuardia New York-i polgármester ugyanis megparancsolta a város meztelen táncosainak, hogy takarják el az intim területeket. Erre a tangát találták a legalkalmasabbnak. Mások szerint Rudi Gernreich divattervező nevéhez fűződik az első tangabikini bevezetése 1974-ben. Egy harmadik elmélet szerint az eredetileg tangának nevezett fehérnemű 1977-ben jelent meg először Brazília strandjain.

 

7. Tudod-e mi az a dudou?

A dudou szó szerint hasvédőt jelent, egy kötényre hasonlít leginkább és egyfajta régimódi kínai melltartó, amelyet először a Ming-, majd a Csing-dinasztia idején viseltek. A mai melltartókkal ellentétben a dudou a mellek „kisimítását” szolgálta, mivel a lapos mellkasú nőket kecsesnek tartották, míg a melltartót viselő nők kísértést jelentettek. Amikor azonban a Csing-dinasztia az 1900-as évek elején bukott, a dudou is vele halt.

 

8. Az első melltartó

Az első igazi melltartó egy zsebkendő két feléből készült. 1914-ben az amerikai Mary Phelps Jacobs találta fel. Szeretett nyitott ruhákat hordani a hivatalos fogadásokon, és folyamatosan zavarba hozta a hátán a nyakkivágásból kikandikáló fűző. Bár ez a melltartó nem volt új, valójában ő vonult be a történelembe, mint alkotó. Később férje nyomására Mary 1500 dollárért eladta szabadalmát, és az azt megvásárló cég néhány év alatt 15 millió dollárt keresett vele.

 

Az érdekes tények a fehérneműről csak növelik annak valószínűségét, hogy tudatosan figyelünk erre a láthatatlan ruhadarabra a divat világában.

Share this post