mellcsúcs méret

Hogyan válassz melltartót?

A fehérnemű az egyik legfontosabb ruhadarab, amelyet egy nő viselhet. Szakemberek szerint egy-egy személyiséghez illő, méretben passzoló darab kényelmessé és magabiztossá teszi a mindennapokat, javítja az énképet és az önbizalmat, illetve kiemeli a szépségedet is.

Annak, aki ellátogat a Bonatti márkaboltok egyikébe könnyű dolga van, mert szakértő kollégáink segítik a választást. Munkatársaink sok kérdést kaptunk arra vonatkozólag, hogyan is kell igazán jó melltartót választani, ezért most adunk néhány tanácsot.

Az bizonyos, hogy a hölgyek mellformája, mérete változatos, de szerencsére ma már a melltartó-kínálat is igazodik ehhez, ezért mindenki megtalálhatja azt, amiben jól érzi magát és, ami összhangban van a stílusával, személyiségével vagy akár a céljaival. A Bonatti márkaboltban jelenleg 65-90-es méretig vannak termékek B, C és D kosárral, illetve egyes modellek megfelelnek az A kosárméretnek, viszont jelenleg E és F kosár nem szerepel a kínálatunkban.

Érdemes több méretet, típust felpróbálni, mert az egyes fazonok miatti különbségekből adódóan nem biztos, hogy mindig ugyanaz a méret áll tökéletesen.

Ráadásul egy nő élete során – mindenféle okokból – akár többször is változhat a mell mérete.

Ha az alapoktól szeretnénk kezdeni, akkor első lépésben mérnünk kell. A mérést érdemes ruha nélkül vagy olyan melltartóban végezni, amely nem befolyásolja (pl.: push-up) a valódi értékeket.

1. Méretvétel

A melltartók méretezése általában egy szám és egy betű. Ahhoz, hogy ezt a számot és betűt meg lehessen határozni két mérés szükséges a mellkas körül.

mell alatti méret

Az első mérést a mellkasod körül, éppen a melleid alatt végezd, majd a kapott centimétert kerekítsd – a kerekítés szabályainak megfelelően – ötre vagy tízre, hogy megkapd a körméretedet. A melltartók esetében ez a szám az úgynevezett méretszám.

Mell alatti körméret Melltartó nagysága   Mell alatti körméret Melltartó nagysága
63 – 67 cm 65   93 – 97 cm 95
68 – 72 cm 70   98 – 102 cm 100
73 – 77 cm 75   103 – 107 cm 105
78 – 82 cm 80   108 – 112 cm 110
83 – 87 cm 85   113 – 117 cm 115
88 – 92 cm 90   118 – 122 cm 120

 

mellcsúcs méret

A második mérést feljebb (mellbőség), a melled legteltebb része körül kell mérni. A mell alatti körméret és a mellbőség különbsége adja majd a melltartó kosárméretét, azaz a szám utáni betűt. Tehát a mellbőségedből (2. mérés) vond ki a számméretet (1. mérés), majd a kapott szám és az alábbi táblázat segítségével nézd meg, milyen kosárra van szükséged.

Különbség  Kosárméret  Különbség  Kosárméret
12 – 13 cm A 22 – 23 cm F
14 – 15 cm B 24 – 25 cm G
16 – 17 cm C 26 – 27 cm H
18 – 19 cm D 28 – 29 cm I
20 – 21 cm E 30 – 31 cm J

 

Ha úgy gondolod, hogy ezután nincs is más dolgod, mint a megfelelő méretet leakasztani és fizetni, akkor sajnos ellent kell mondanunk. A mérettáblázat csak irányadó!

Melltartó-vásárlás esetében mindig kell próbálni, mivel a modellek gyártónként, fazononként jelentősen eltérhetnek egymástól.

2. Melltartó próba

Amikor melltartót próbálunk a következő dolgokat kell megvizsgálnunk annak érdekében, hogy tényleg a legkényelmesebbet és a megfelelőbbet válasszuk:

 • Merevítős melltartó merevítője nem nyomhatja a bordákat.
 • Ha felemeled a kezed, akkor a melledre nem ugorhat fel a melltartó.
 • Ha a melltartó merevítős, akkor a külső vége ne érjen fel a hónaljig.
 • A melltartó körpántja nem szabad, hogy vágja a hátunkat, emellett sem felfelé, sem lefelé nem csúszhat el. A hátrésznek vízszintesen kell végigfutni a háton, nem csúszhat fel! (Ha felugrik kisebb méret, ha vág nagyobb méret kell.)
 • A hátpántot az első vásárlásnál sohasem a legbelső utolsó kapoccsal fogd össze!
 • Bár a pántok csak a tartás 10%-áért felelősek legyenek megfelelően megerősítettek, hogy segítsék a biztos tartást.
 • A vállpántok ne csúszkáljanak a válladon, ne vágjanak be és csak annyira legyenek meghúzva, hogy kényelmes tartást biztosítsanak.
 • Maximum annyi hely maradhat a vállpántok alatt, hogy bebújtathassuk a két ujjunkat. Van, aki hüvelykujjszabályt emleget, de a lényeg, hogy a melltartónak szorosan illeszkednie kell a testhez. Nem lehet túl szűk vagy túl laza.
 • A kosarak közötti középső résznek fel kell feküdnie a mellkasra és a mellkas közepén kell elhelyezkednie.
 • A megfelelő kosárméretben a mell nem „törik meg” és nem buggyan ki semmilyen irányba. A túl kicsi kosárméret félbevágja a melleket. A túl nagy kosárméret pedig nem fekszik fel szépen a mellre, esetleg eláll.
 • A melleket úgy kell körülölelje az anyag, hogy az ne ráncosodjon, hanem szépen kifeszüljön akkor is, ha felemeled a kezed a fejed fölé.
 • Hogy megtudjuk a mellek kitöltik-e a kosarat, sokan azt javasolják, hogy hajoljunk előre pár másodpercre.
 • Előfordulhat, hogy egy nőnek az egyik melle nagyobb, mint a másik. Ez akár egy egész kosárméret különbséget is jelenthet. Ilyenkor a nagyobb mellhez kell méretezni a melltartót, és a vállpántokat úgy kell beállítani, hogy lazábbak legyenek a nagyobb mell oldalán és szorosabbak a kisebb mell oldalán.
 • Használd a tükröt, amikor próbálsz és mozog kicsit! Sőt, ha direkt egy ruhához veszed a melltartót, akkor a ruhát is vedd vissza.

3. Az alapanyag

A melltartó alapanyagának minősége nagyon fontos, hiszen ez érintkezik a bőrrel és közvetlenül befolyásolja a komfortérzetet. A lényeg, hogy a melltartó puha, kényelmes anyagból készüljön lehetőleg pamutból, kevés műszállal. Fontos a jó nedvszívó és légáteresztő képesség is és mindezen tulajdonságok ellenőrzése.

Érdemes megnézni azt is, mennyire finoman kidolgozott a melltartó varrása, mert a rossz minőség hátrányait bizony a bőrödön fogod érezni. A kezeddel simítsd végig az oldalsó és a mellekhez legközelebbi varrásokat, így ellenőrizheted, nem szúr-e az öltések mentén.

4. Stílus

Lehetsz bátor vagy klasszikus nálunk megtalálod a neked megfelelő fazont. A lényeg, hogy a fehérnemű igazodjon a többi öltözékedhez. Legyenek meg az alapdarabjaid és színeid, melyek egy igazi hölgy ruhatárának alapvető kellékei és utána a letisztult darabok mellé szerezz be színesebb változatot is, vagy a szokásostól eltérő textúrájút! Érdemes felpróbálni néha olyan darabokat, amiket érdekesnek találsz vagy korábban el sem tudtad volna képzelni magadon, mert néha épp ezek lesznek a kedvencek. Az igazán merészek keverhetik is a stílusokat!

Egy igazi nő mindennapjainak nem csupán részét képezi a megfelelő fehérnemű, hanem egyenesen meg is határozza azt, hiszen ha megtalálod a tökéletes méretet a ruhák is jobban állnak majd. Egy melltartó választása akkor sikeres, ha szinte észre sem veszed a viselését!

 

zöld melltartó  fekete push-up melltartó   fehér pus-up melltartó  Bonatti lila melltartó - Aris

 

Video

Share this post