A fehérnemű alapanyagai – amit tudni érdemes

A fehérnemű alapanyagai - amit tudni érdemes

A fehérnemű alapanyagai – amit tudni érdemes

Az senki számára nem újdonság, hogy a fehérneműk nem csak különböző stílusban, de különböző anyagokkal is készülnek.

A fehérnemű alapanyagai közül a legismertebb talán a pamut, amiről mindenki csak csupa jót szokott mondani. Hiszen kényelmi szempontból jó választás és az egyik legegészségesebb viselet is a 100% pamut fehérnemű. A világméretű gyapottermesztés szinte a fehérnemű-gyártásra épül. Maga az anyag elég strapabíró, mert nem kopik olyan hamar, viszont nem megfelelő kezelés mellett veszít eredeti alakjából rugalmasságából és lassan szárad. Ezért is célszerűbb olyan anyagot választani, amiben például 80% pamut és 20% elasztikus anyag van.

A micromodál anyagokról is szóltunk már korábban, mert ezek általában a lézervágott női alsók alapanyagai. Azt is szokták mondani rájuk, hogy ez a nagyon puha, lélegző pamut anyag. Maga az anyag vékonyszálú cellulózrostból áll, amely lehetővé teszi a szálak sűrűbb koncentrációját anélkül, hogy elnehezedne az anyag. Éppen ezért jelent kényelmes viseletet.

A viszkózt sokan elutasítják, pedig a ruhásszekrényünkben biztosan találunk egy-egy olyan darabot, amelyet kifejezetten kedvelünk. Azt is kevesen tudják, hogy hétköznapi nevén ez a műselyem és a gyártók esetében közkedvelt alapanyag. Ez az egyetlen műszál, ami természetes anyagból, a fák rostjaiból kinyert cellulózból készül. A szálak nedvesség hatására megduzzadnak és 80-120 százaléknyi vizet képesek tárolni, így jobb a nedvszívóképességük, mint a pamutnak. Viszont a kopásállósága kisebb a pamuténál, ezért könnyen bolyhosodhat a felülete. De a feltöltődésre nem hajlamos. Ráadásul a viszkóz nagyon jól és élénken színezhető, illetve nyomható anyag. De a fehérneműgyártásban szinte soha nem használják önmagában. Magas nedvszívóképessége és fénye miatt előszeretettel keverik gyapjú és pamut anyagokhoz.

Választani nem könnyű, ha kérdésed van kérd kollégáink segítségét a márkaboltban vagy írj nekünk e-mailt!

Van egy a viszkózhoz hasonló anyag, a lyocell, ami előállítása során kevésbé szennyezi a környezetet, mert nem használnak fel hozzá annyi folyadékot, mint a viszkózhoz és kevesebb a vegyi anyag is a gyártási folyamatban. Ennek az anyagnak is a nedvszívó képessége, jobb mint a pamutnak.

A gyapjú alapanyagot leggyakrabban a birkák bundájából nyert szálak alkotják. Elsősorban trikók gyártásánál alkalmazzák, mert jól felveszi a test nedvességét. Tehát rugalmas, jól nyújtható, nagy nedvszívóképességű és melegtartó alapanyag. De sokan allergiások lehetnek rá.

Az elasztán az az anyag, ami minimum 80 százalék poliuretánt tartalmaz, ezért hívják rugalmas poliuretánnak is. Nagyon rugalmas, jól színezhető anyag, amiből többnyire más szálakkal keverve állítanak elő termékeket. Mert valóban kényelmesebbé tesz sok anyagtípust. Elasztikus termékek fehérneműk, fürdőruhák készítésére használják, de megjelenik a sztreccs farmernadrágokban is.

A selyem puha anyag, ami az évezredes marketing szerint szinte simogatja a bőrt. Feldolgozásának a titkát sok-sok évszázadon át őrizték a kínaiak. Tömegének harmadáig képes  vízgőzzel telítődni anélkül, hogy nedvesnek hatna. Emellett jó hőszigetelő és finoman hűsít, továbbá nyújthatósága, rugalmassága is nagyon jó.

A szatén hallatán elsőre valószínűleg mindenki egy konkrét anyagra gondol, pedig a szatén egy technika, aminek a végeredménye az a fényes anyag, amit legtöbben ismerünk. Az elkészült szövet alapja lehet selyem, műselyem, pamut vagy poliészter. Színoldalán mindig egy fényesebb, fonákján pedig matt felületet találunk. 

Bonatti fehérnemű a legfinomabb anyagokról, a megfizethető árakról, a modern és minőségi fehérneműről ismert. Mi arra figyelünk, hogy a legoptimálisabb keverést, a legkényelmesebb anyagokat használjuk fel. Azért, hogy a fehérnemű alapanyagai olyanok legyenek, amik az egészségre is tekintettel vannak.

Share this post