Érdekességek a fehérnemű történelméből

Érdekességek a fehérnemű történelméből

Érdekességek a fehérnemű történelméből

Tudjuk, hogy a középkori Európában az alsónadrág szigorúan férfi ruhadarab volt. A nők ekkoriban egy rövidebb vagy hosszabb alsóinget viseltek a ruha alatt.

 

De mikortól, hogyan és miért lett divat a fehérnemű? Erről olyan sokan és annyit írtak már, hogy mi inkább az érdekességeket szedtük össze.

 1. Kezdetben csupán férfiak használtak a mai alsókra is emlékeztető darabokat, ez csak az ő kiváltságuk volt. A ma is ismert mondás szerint már akkor sem volt mindegy, hogy ki viseli a nadrágot.
 2. Történelmi adatok bizonyítják, hogy az ókorban a görög és a római asszonyok viseltek a mai alsókhoz is hasonlatos darabokat, legalábbis a sporthoz biztosan. Ezt egy híres IV. századi mozaikon is megfigyelhetjük.
 3. Az első fűző egy XII. századi kézirat illusztrációjában tűnt fel, egy démoni megjelenésű nőalak viseleteként.
 4. Csak XV. századi feljegyzésekben találhatunk rá az első női bugyogóra, melyek térdig értek és bő fazonnal rendelkeztek. Spanyolországból indult el a trend, a történészek szerint a mór viselet hatására.
 5. Feltételezhetően kezdetben inkább divatból, mint higiéniai okokból viselték a fehérneműt kezdetben.
 6. A calze nevet viselő új ruhadarabot, főként olasz arisztokrata nők, illetve a velencei kurtizánok hordták.
 7. II. (Őrült) Johanna kasztíliai királynő egy fehér szőrmével kibélelt bugyi birtokában volt, de nem emiatt nevezték őt őrültnek.
 8. A fehérnemű divatba a viktoriánusok vezették be csipkedíszítést és hímzést, a bugyogóként viselt fodros alsónadrágokat, valamint a selyem alsóneműket. Ők alkalmazták elsőként a fehérneműk gőzzel történő formázását, és az első színes alsóneműk készítése is a viktoriánus divattervezők nevéhez fűződik.
 9. Az 1700-as évek végén elvetették az alsószoknyák, fűzők és kombiné viselését, mivel ezeket az arisztokrácia szimbólumainak tartották.
 10. Csak XIX. század elején lett a fehérnemű elterjedt ruhadarab. De a szegények körében meg ezután sem terjedt nagyon rohamosan a bugyiviselet, mert sokba került.
 11. Egészen a második világháborúig nem viselhetett egyetlen nő sem rövidnadrágot.
 12. Magyarországon sem hordtak a szegényebb vidékek parasztasszonyai bugyit, még a 20. század első felében sem.
 13. Az 1920-as évektől már modern fehérneműről beszélhetünk, ez a változat már a mai ember számára sem teljesen idegen. Bár a szabás és a nagyság változott, az óriás bugyogó többé nem tért vissza, szerencsére.

 

Share this post


You've just added this product to the cart: