A Bonatti karácsonyi ajándéka: egészséges süteményreceptek
Szeretnénk mi is hozzájárulni az ünnepi boldogsághoz, így a december 24-ei adventi ablak mögött, a szokásos akciós fehérnemű helyett, egy egészséges meglepetés várja minden kedves vásárlónkat.
Köszönjük, hogy a nehézségek ellenére ebben az évben is velünk tartottál! Az Elit Klub tagjainak pedig külön köszönjük a hűségüket! A karácsonyi ünnepekre kívánunk Neked sok örömöt, nevetést, számtalan meghitt pillanatot a szeretteiddel és persze Bonatti karácsonyi meglepetést, Bonatti fehérneműt a karácsonyfa alá.
A karácsony többek között az evés-ivás, a különleges ünnepi fogások és a süteményhalmok időszaka. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az elfogyasztott ételek ne lehetnének egyszerre finomak és egészségesek.
Akik régóta velünk vannak, talán emlékeznek rá, hogy támogattuk Czanik Balázs Ünnepelj és fogyj! című könyvének megjelenését. Az ő receptjeiből szemezgettünk idén az ünnepekre. Ezek a karácsonyi finomságok azok számára is elkészíthetők (ha kell némi változtatással), akik valamilyen ételallergiában szenvednek. Ugyanis az alábbi egészséges süteményreceptek mentesek a manapság szinte mindenféle ételallergiát okozó összetevőktől, úgymint a tej, a glutén, valamint a cukor.
Bármelyiket próbálod is ki az egészséges süteményreceptek közül, garantáltan elvarázsolod vele szeretteidet.
A Bonatti karácsonyi meglepetés első receptje a kézzel készített diétás szaloncukor:
Hozzávalók:
- datolya
- pirított mandula vagy mogyoró
- karobpor (a szentjánoskenyérfa terméséből készül, színében és illatában a kakaóra hasonlító, kissé édeskés ízű alapanyag)
Elkészítés:
A datolyákat megtöltjük a pirított mandulával vagy mogyoróval, és karobporba forgatás után csomagoljuk.
Gesztenyés bejgli – diétás recept:
A tésztához:
- 30 dkg gesztenyeliszt
- 3 dkg eritrit
- 1 dkg élesztő
- 1 csipet só
- 15 dkg laktózmentes vaj
- 0,8 dl laktózmentes tej
- 1 db tojássárgája
A töltelékhez:
- 40 dkg cukormentes gesztenyemassza
- 2,5 dkg laktózmentes vaj
- 3 dkg vörös áfonya (ízlés szerint)
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája (a bejgli tetejének megkenéséhez sütés előtt)
Elkészítés:
Kevés langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert gátolja a kelesztő hatást csakúgy, mint a túl sok cukor, így ne térjünk el ezek adagolásától. A tésztát felosztjuk 2 egyenlő részre, majd betesszük a hűtőbe pihenni. A töltelékhez összedolgozzuk az alapanyagokat, de nem keverjük túl sokáig, mert krémes állagra van szükségünk, a túl sok keveréstől fellevegősödik. A kinyújtott tésztára szépen rásimítjuk a krémünk egyik felét, majd – csakúgy, mint hagyományos társaiknál – feltekerjük. Megismételjük ezt a második adaggal is, végül a tepsibe helyezzük a két rudat, nem túl közel egymáshoz. A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd ecsettel vagy kenővel nem túl vastagon bekenjük a bejglik tetejét. Ha megszáradt a tojásréteg, megismételjük a kenést még egyszer, és egy villával megszurkáljuk a bejglik oldalát. Ha ismételten megszáradt a tojásréteg, akkor 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Ánizsos keksz:
A tésztához:
- 1 db tojás fehérjéje
- 100 g darált mandula
- 50 g reszelt étcsokoládé
- 25 g Weider vaníliás vegán fehérje
- 100 g eritrit
- 1 tasak vaníliás xilit
- 1 késkegynyi sütőpor
- 1 csipetnyi Himalája só
- 3 tk reszelt csillagánizs
- 1 ek laktózmentes tejszín
A mázhoz:
- 100 g étcsokoládé
- 1 tk őrölt ánizs
- 1 ek napraforgóolaj
Elkészítés:
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt. Egy nyújtódeszkát meghintünk körülbelül 75 g eritrittel. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Olyan keményre kell verni, hogy egy késsel ejtett vágás szemmel látható maradjon. Összekeverjük a maradék hozzávalókat, és egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát a gyúródeszkán 1/2 cm vastagra nyújtjuk, egy éles késsel tetszőleges négyzet vagy téglalap formájú darabokra vágjuk, és a tepsibe tesszük. Végül a tepsit a sütő középső részébe toljuk, és kb. 10 percig sütjük a süteményt. (Alsó és felső sütés: körülbelül 200 °C, légkeveréses: körülbelül 180 °C, gáz: 3-4. fokozat.) A sütést követően a tészta még puha, kihűlve válik ropogóssá. A csokoládét durva darabokra aprítjuk, az ánizzsal és az olajjal együtt folyamatos kevergetés közben, gőz felett felolvasztjuk. A kekszeket belemártjuk a csokoládéba, majd hagyjuk megszilárdulni. Fogyasztásig jól záródó dobozban száraz, hűvös helyen tároljuk.
Boldog Karácsonyt és finom falatoktól roskadozó asztalt kívánunk mindenkinek!