Tengerész stílus, az örök divat

Női fürdőruha Bonatti csíkos egyrészes

Tengerész stílus, az örök divat

Nem sok olyan stílus van a világon, amely egy kétéves kislánynak és egy 75 éves férfinak is egyformán jól áll. Talán a csíkok, azaz a tengerész stílus az egyetlen versenyző, ami ezen a pályán életben maradt.

Az északi Atlanti-óceán halászainak kopott gyapjúruhái valószínűleg a vikingekig vezetnek vissza és egészen onnantól írnak divattörténelmet, hogy letelepedtek Írország, Skócia és Észak-Franciaország partjain. A halászok, a matrózok, a tengerészek többféle öltözete nagyon komolyan befolyásolta a divattörténelmet, amellett, hogy a speciális csíkos, figyelemfelkeltő mintázata miatt, életmentő is lehetett a vízben. Az 1850-es években a Franciaország északi részén lévő Bretagne haditengerészete elfogadott egy ekrü szövetből készült inget, széles csónak nyakkal, háromnegyedes ujjal és 21 tengerészcsíkos blokkkal – ez állítólag a Napóleon által nyert 21 csatát jelképezi – mint egyfajta tengerész egyenruha.

VIII. Bonifác pápa 1295-ben megtiltotta a csíkos ruha viselését minden vallási rend számára. Sőt, a középkorban a csíkok viselése veszélyes cselekedet volt, mert abban az időben a csíkos ruhát nyilvánvalóan rossznak tartották, melyet a társadalomból kirekesztettek, a prostituáltak, zsonglőrök, bohócok és bűnözők viseltek. Továbbá az 1800-as években a fekete-fehér vízszintes csík a fogvatartottak egyenruhája volt (a női foglyok nem kaptak csíkos ruhát).

1846-ban Viktória királynő egy matróz öltönyt varratott fia Edward Albert, a walesi herceg számára, amit ő a Royal Yacht fedélzetén viselt. Ez annyira nagy sikert aratott még magánál Albert hercegnél is, hogy megkérte a német művészt, Franz Xaver Winterhalter-t, hogy fesse le fiát az egyenruhában.

Így teremtett divatot a királyné, és vált a jóléti osztályoknál, különösen a gyermek- és szabadidős ruházat körében népszerű trenddé a tengerészruha.

De az igazi berobbanó sikert Coco Chanel 1917-es tengerész kollekciója hozta meg, amikor megnyitotta üzletét a franciaországi Deauville üdülővárosban. Ő az a tervező, aki közvetlenül felelős a csíkok vírusos terjedéséért. A kollekcióját a klasszikusan egyszerű és kényelmes pólók ihlették, amit a helyi halászok és a tengerészek viseltek. Chanel 1912-ben eltölt néhány napot Étretat-ban, itt figyeli meg a normann halászokat és a halászhajók legénységének matrózruháját. A breton csíkot először állítólag az 1953-as hollywoodi filmben viselték, a The Wild One (A vad) filmben, ahol Marlon Brando  játszott Lee Marvinnal.

De a fürdőruha már első megjelenésekor – a 19. század végén – sem hagyhatta ki a csíkokat.

Bár a hölgyek fürdőruházata a századfordulón lüszterből, vászonból, kartonból, sok fodorral készült és fekete fürdőharisnyát viseltek hozzá, a férfiak piros-fehér vagy fekete-fehér keresztben csíkos pamuttrikót viseltek.

Mit ajánl a Bonatti márka?

A stílus alapjai, legfőbb elemei a csíkok, legjellegzetesebb színük pedig a fehér-kék-piros, valamint ezek kombinációi.

Bonatti fürdőruha és strandtáska (csíkos) Női fürdőruha Bonatti bikini csíkos 3 színű

 

Leggyakoribb motívumai: a horgony, a mentőöv, a hajó, a kötélminta és a kormánykerék.

De úgy is öltözhetünk tengerész stílusban, ha a három alapszínt variáljuk és a kiegészítőkre helyezzük a hangsúlyt.

 Női fürdőruha Bonatti csíkos kék

A fehér alapszín a tisztaságot, üdeséget, harmóniát, a tenger fodrozódó habját, a fehér vitorlákat juttatja eszünkbe.

Tökéletes választás, mert bármely más színnel kombinálhatjuk. A kék a férfias erő, a hajós, a matrózos érzés megteremtője. A haragos tengervíz éppen úgy eszünkbe jut róla, mint a vízben tükröződő ég, vagy egy tengerészek egyenruhája.

Női fürdőruha Bonatti csíkos kék 

 

A piros a vonzalom, a figyelemfelkeltés színe, ezért könnyen ráirányul a tekintet, szinte vibrál minden összeállításban.

A matrózok jellegzetes öltözékéből ihletet merítő divat régóta tartja magát és főleg nyáron van elemében. Ráadásul, minden szezonban képes megújulni és elérni, hogy igazi tengerparti feelinget érezzünk.

Oszd meg ezt a bejegyzést!