A strandtáska – a nyár legfontosabb kiegészítője

A strandtáska – a nyár legfontosabb kiegészítője

A strandtáska – a nyár legfontosabb kiegészítője

Azt mondják, hogy, akinek igazán van stílusa az a táskájával is képes kifejezni a személyiségét és a világról alkotott véleményét.

Már az egyiptomi ábrázolások is azt mutatják, hogy az ültetvényeken voltak férfiak, akik egy derékhoz kötött zsákot hordtak, abban tartva a magokat. A retikül egyébként a latin reticulum szóból eredve azt jelenti: kis háló. Innen következtetnek arra, hogy az antik római hölgyek kézitáskája, reticulumja egyfajta hálószemekből szőtt kis zsákocska volt. Nyilván ekkor még sehol sem volt a strandtáska.

De a táskák és erszények mindig is praktikus funkciót töltöttek be a nők és férfiak életében. A ruháikon ugyanis nem volt zseb, a pénzüket és a személyes tárgyaikat táskában hordták. A XVI-XVIII. században a táskát a férfiak az övön, a nők a ruhaderék övrészén hordták általában. Amikor azonban a XVI. század végén megjelentek a zsebek, eltűntek a férfi erszények, és lassan már csak a nők viseltek hasonló kiegészítőket. A női táska elődje gyakran szolgált ollók, varróeszközök csatlakoztatására és még a XVII-XVIII. században is a szoknya alá rejtették a táskaként funkcionáló kiegészítőket. A klasszicizmus időszaka viszont komoly hatással volt az öltözködésre, a női divatra és a kifinomult ruhák alatt már nem lehetett elrejteni a kis táskákat. Ekkor született meg az első igazi női táska, amelyet láncon hordott a tulajdonosa.

Az 1860-as évektől az utazásokhoz készítettek a szép és egyre praktikusabb táskákat, amik többnyire zárhatóak és több fakkosak voltak. A fordulatot a XIX. századi ipari forradalom hozta meg sokféle gyártási módszerével, így jöttek létre a női táska maira emlékeztető fajtái.

Milyen strandtáskát érdemes választani?

Az egyszerű strandtáska gyakran virágmintákkal, tengerparti jelenetekkel vagy más művészi nyomatokkal készül és jó nagy. Sok strandtáska rendelkezik funkcionális részekkel, több zsebbel, italtartóval, kis cipzáros rekeszekkel, kalaptartóval. Ezért egy tengerparti kirándulás sokkal szervezettebb, ha strandtáskát használunk, hiszen minden IS elfér benne.

 

 

Amikor egy egész szett is a rendelkezésre áll:

A tökéletes strandtáska megtalálásához csak egy kis odafigyelésre van szükség, mert az egyik legfontosabb elvárás a könnyű kezelhetőség és a könnyű tisztíthatóság. Az sem árt, ha valamilyen szinten vízálló, ami könnyen megszabadítható a homoktól, amiben nem tesz kárt a víz. A strandtáskákhoz általában vászon, szalma és műanyag anyagot használnak. Hogy mit választunk az az ízlésünktől, az öltözékünktől, a használat gyakoriságától, a benne tárolandó dolgoktól függ. A strandtáskák az óriási, túlméretezett változatoktól a normál és kicsi, vékony stílusokig terjednek. Online vásárláskor ügyeljen a méretre vonatkozó előírásokra, hogy elegendő hely legyen a táskájában. A pakolás és a rendszerezés érdekében hasznos lehet, ha az apró tárgyak számára, például napszemüvegek, autókulcsok vagy fényvédők tárolására rekeszek, cipzáras rekesz vagy zsebet áll a rendelkezésünkre.

A strandkalapokról a Strandkalap a Bonatti 2022-es nyári kollekciójában blogbejegyzésünkben olvashatsz.

Share this post