Mire jó a neszesszer, és mi a története?

Mire jó a neszesszer, és mi a története?

Mire jó a neszesszer, és mi a története?

A legtöbben bizonyára tisztában vannak vele, hogy mit takar a neszesszer kifejezés. De azt vajon hányan tudják, honnan származik és milyen történelmi háttere van?

A neszesszer rokon kifejezése lehet a kozmetikai táska és a sminktáska is. Ezzel már nagyjából körülhatároltuk magát a fogalmat: a neszesszer tehát egy olyan, valamilyen módon zárható, hordozható táska, melyben kozmetikai termékeket, sminkeléshez szükséges eszközöket tárolunk. Az angol „necessary” szóból is következik jelentése, mivel a személyi higiéniához szükséges termékek tárolására szolgál. A neszesszer szó amúgy francia eredetű, az angolban nem is használják ezt a szót, de ennek a kis csodának sok más megnevezése is van.

Azt már tudjuk, hogy a szó honnan jön, de azt nem, hogy maga a tárgy honnan származik.

A neszesszert 1919-ben találták fel, először a „Dopp Kit” (Dopp csomag) névre hallgatott, mivel készítője a német származású bőrműves, Charles Doppelt volt. Az érdekesség az, hogy a táska eredetileg férfiak számára készült. Doppelt a terméket helyileg árulta, mígnem szerződést sikerült kötnie az amerikai hadsereggel, mely katonáit a II. világháborúban ellátta a”Dopp Kit”-tel. Ekkor vált a termék széles körben ismertté, méghozzá annyira, hogy Doppelt gyárát az 1970-es évek elején a Samsonite felvásárolta.

A neszesszer nagyon hasznos kis táska, mert általa egy helyen tarthatjuk a kozmetikumainkat, akár az iskolába vagy a munkába is magunkkal vihetjük őket. Emellett utazás során is jól jön, hiszen a bőröndben vagy a táskában nem fognak szanaszét szóródni a sminkeszközök, illetve nem koszolják össze ruháinkat. Akkor is jól jön, ha éppen helyhiánnyal küzdünk a fürdőszobában. Hiszen nem csak kisebb helyen tárolhatjuk általa a szükséges kozmetikumokat, de akár fel is akaszthatjuk, ha éppen akasztós változattal rendelkezünk.

A neszesszert manapság főleg nők használják. De ahogy a történet is mutatja, a férfiaknak sincs okuk tőle irtózni, hiszen eredetileg nekik lett kitalálva. A Bonatti 2021-es őszi kollekciójában mindkét nemre gondoltunk, és elkészítettük számotokra a NESESER J-21 nevű terméket. A női neszesszer elérhető a korábban már bemutatott szecessziós virágmintás díszítéssel és leopárd mintával is. A férfi kozmetikai táskát sötét, vékony csíkok váltakozása díszíti, így igazán férfias megjelenése van.

Oszd meg ezt a bejegyzést!