Hódíts Valentin napon is!

Hódíts Valentin napon is!

Szerte a világban, de főleg az angolszász országokban minden év február 14-én tartják a Bálint-napot (Valentine’s day).

Valentin napAz Európa-szerte ismert Valentin nap története az ősi pogány kultúrákig nyúlik vissza. Rómában február 15-én volt a Luperkalia ünnep, amikor az emberek énekelve és táncolva könyörögtek Luperkuszhoz, hogy védje meg őket, tartsa meg termékenységüket. A fesztivál előestéjén február 14-én minden résztvevő fiú húzott egy lánynevet, aki így párja lett az ünnepségen és sokszor egy életen át.

De a szerelmesek napjának eredetére több elmélet is van, melyek Szent Bálint történetéhez kapcsolják azt a szokást, hogy a szerelmesek ezen a napon ajándékoznak. Egy történet szerint a szerelem és a szeretet ünnepének eredete Szent Valentin, terni püspökének nevéhez fűződik, aki mártírhalált halt, mert nem adta fel kereszténységét a vallásüldöztetés idején. Az egyik legenda szerint a börtönben töltött idő alatt üzenetet küldött barátainak, hogy szereti őket és ne felejtsék el őt. Egy másik legenda szerint az uralkodó megtiltotta az udvarában élő férfiaknak, hogy megnősüljenek és érvényteleníttette a házasságokat is. Ennek ellenére a püspök a szerelmeseket titokban, keresztény szokások szerint összeadta. Amikor a püspök halálos ítéletét várta a börtönben, beleszeretett börtönőre vak lányába és hite erejével visszaadta a látását. Mielőtt február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Valentintod.” Ez a Valentin-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.

Minden országban mások a hagyományok

Németországban a férfiak Valentin-édességcsomagot, parfümöt és virágokat ajándékoznak a nőknek. Japánban viszont a nők ajándékozzák meg a férfiakat. Olaszországban a szerelmespárok lakattal pecsételik meg az örök szerelmet. Finnországban ez a nap a barátság napja. Franciaországban a nők ezen a napon akár meg is csalhatták férjüket.

Magyarországon (igen volt régen ilyen nap, csak Bálint napnak hívták) számos babona, hiedelem, szokás társult az idők folyamán ehhez a naphoz. Ez a nap többnyire a férjfogásról szólt. A párna alá tett babérlevél például segített megálmodni a leendő férj kilétét. Ha egy hajadon lány verebet látott Valentin napon, az azt jelentette, hogy szegény ember lesz a férje, míg ha tengelicét pillantott meg, akkor tehetős ember felesége lesz. A magyar népi hiedelem szerint a madarak ezen a napon tartják lakodalmukat és választanak párt maguknak. Sok helyen ezért magokat szórtak szét, hogy segítsék őket. De olyan egyszerű Bálint napi szokások is születtek, minthogy a reggeli szerelmes csók szerencsét hoz.

A Bálint nap ma is a szerelemről, a párkapcsolatról szól és, mint ilyen általában nem ér véget a romantikus vacsoránál.

Akiknek határozott tervei vannak az estére vonatkozóan és valami igazán különlegessel szeretne előrukkolni, annak azt javasoljuk, válasszon egy különleges fehérneműt a csábításhoz. Ehhez mi, a Bonatti márkaboltban, 2018. február 5-14. között egy akcióval járulunk hozzá. Az akció ideje alatt a férfi és női fehérneműk (női alsók, melltartók és férfi alsónadrágok) 20% kedvezménnyel vásárolhatók meg. Ezzel biztosíthatod, hogy az esti szetted Valentin naphoz méltó legyen.

 

 

Share this post