A babydoll története

A babydoll egy olyan rövid, ujjatlan, de mégis laza hálóruha, ami a nőknél éjszakai ruházatként terjedt el.

A babydoll története

A babydoll egy olyan rövid, ujjatlan, de mégis laza hálóruha, ami a nőknél éjszakai ruházatként terjedt el.

 

A babydoll egy olyan rövid, ujjatlan, de mégis laza hálóruha, ami a nőknél éjszakai ruházatként terjedt el.A ruhadarabot gyakran csipkék, fodrok, aplikák, de akár masnik és szalagok is díszíthetik, opcionálisan spagetti pántokkal. Általában könnyű, áttetsző anyagból készül, mint például nejlon, sifon vagy selyem.

A rövid hálóruhát az amerikai fehérnemű-tervező, Sylvia Pedlar alkotta, aki 1942-ben a II. világháború alatt kezdte gyártani őket a textil hiány miatt. Bár ezek a darabok „babydoll” néven váltak ismertté, Pedlarnak nem tetszett a név és nem is használta ezt a megnevezést soha.

 

A nevet népszerűsítette az 1956-os Baby Doll című film, aminek főszereplője Carroll Baker volt.

A filmnek köszönhetően még népszerűbbé váltak, ezek a fehérneműk. Az 1950-es és 60-as években a babydoll pizsama egy felső és egy laza a felsőhöz illeszkedő, rövid alsó részből állt. Az 1970-es és 90-es években az alsó részt egy szorosabb, rugalmas derékkal ellátott nadrágra cseréltek. Viszont a babydoll pizsama legújabb változatai már nem hosszú szárúak, hanem rövidnadrágok a mai napig.

A babydollok az 1990-es évek elejétől a közepéig a „kinderwhore” megjelenésének kiemelkedő részévé váltak. A „kinderwhore” egy szétszakított hatású elég szoros és mély kivágású babydoll volt. Ez a riot grrrl és a grunge előadók népszerűségének volt köszönhető. Ilyen előadók voltak például Courtney Love és Kat Bjelland.

Felnőtt és gyermek babydollokkal is találkozhatunk a fehérnemű boltokban.

Viszont ezek meglehetősen eltérnek egymástól. A felnőtt darabok a női lábakat szabadon hagyják és egyes stílusok a melleket is hangsúlyozzák. Ezeket a darabokat sokszor egy hozzáillő női alsóval árulják, mivel egy tipikus babydoll elég rövid ahhoz, hogy a fehérnemű látható legyen. A babydollokat ma már a felnőtt ruházat erotikus termékének tartják, amelyet fehérneműnek minősítenek. Az általános hosszúságú darabokat rövid hálóingnek is nevezik. A hasonló stílusú rövid ruhákat pedig babydoll ruhaként emlegetik. Néha két szónak, Baby doll, és néha kötőjel, Baby-Doll-ként írják.

A babydollok sokféle stílusban állnak rendelkezésre, ezért is a fehérnemű-kiskereskedők a babydollokat külön osztályba sorolják. Például van néhány olyan modern babydoll-fajta, ami nyitott, ezért hasonlít egy köntösre. Ahogy azt már említettük, a modern babydollok eltérnek az 1960-as és 1970-es évek stílusától.

A 21. században a babydollok népszerűvé váltak menyasszonyi fehérneműként is. Mivel ezek a darabok megfizethetőbbek, mint egy menyasszonyi fűző és gyakran nagyobb választékot biztosítanak a stílus és a színek terén.

A Bonattinál megtalálhatja az Önnek megfelelő babydollt.

Akár csipkés, akár selyem darabról van szó. Nézzen körbe webshopunkon és válassza ki az Önnek tökéletes babydollt! Ha kérdése van nyugodtan forduljon a Bonatti munkatársaihoz.

Share this post