A február báli időszak – Bonattival könnyebb

A február báli időszak - Bonattival könnyebb

A február báli időszak – Bonattival könnyebb

Azt már tudjuk, hogy a farsang időszaka vízkereszttől hamvazószerdáig tart. De ez az időszak a mulatság, a vigasság, a szórakozás időszaka, a báli időszak is.

Ezért van ilyenkor egész hónapban mindenhol bál, ezért nevezzük a februárt báli időszaknak is. Elnevezése feltehetőleg az olasz ballo, balare táncolni szóból ered és feltehetően francia-német közvetítéssel jutott Magyarországra. A feljegyzések szerint először 1385-ben, Amiens-ben rendeztek bált. Ez volt a kísérő rendezvénye VI. Károly Bajor Izabellával kötött házasságának. Ám a középkori mulatságokon merev ruhákban, szigorú szabályok szerint lejtették a táncokat. Először Medici Katalin vezette, hogy a nők könnyű, kivágott ruhában jelenhetnek csak meg, amelynek fontos kiegészítője volt az álarc. A korántsem könnyű báli ruhákat évekig varrták-hímezték és gyöngyökkel díszítették, méghozzá kézzel, mert a varrógépet akkor még nem találták fel.

Az újkori bálok fénykora a XIX. század közepére, a XX. század elejére tehető. Először csak az arisztokrácia körében voltak gyakoriak, később azonban minden szakma és társadalmi réteg megrendezte a maga mulatságát.

A báli időszak és a báli ruhák az elmúlt évszázadok során sokan változtak, de sok tekintetben megőrizték klasszikus stílusukat. Elvileg ma is jellemző a földig érő hossz, a derék hangsúlyozása, a váll nélküli dekoltázsvonal, a selymek, a bársonyok és a csipkék, alkalmazása. Sőt a nagyestélyikhez a finom cipellők és a hosszú kesztyűk viselése illik. Mivel az ilyen eseményeken igaz a mondás, hogy a ruha teszi az embert és nagyon fontos, hogy szépek legyünk. Ennek egyik alapja, hogy kényelmes fehérneműt viseljünk!

Ilyenkor értékelődnek fel a lézervágott fehérneműk, a bodyk, a balkonett melltartók és az alakformáló fehérneműk.

A varrat nélküli fehérneműk nem látszódnak át a ruhán. Rugalmas anyagokból, elsősorban mikroszálas és szövet anyagból készülnek, amelyek többnyire spandexet tartalmaznak. Ezen kívül elasztán, poliamid, nylon, lycra, selyem és természetesen pamutot anyagot is használnak a varrat nélküli fehérneműk előállításához. Eljárásuk általában kizár mindenféle öltést a folyamat kezdetétől egészen a késztermékig. Nem csak a varrás nem látszódik, hanem a bugyi körvonala sem. Ráadásul nem pödrődik fel a széle, így azok tökéletesen illeszkednek a testhez, nem súrlódnak és nem dörzsölnek. Nincsenek címkék sem, így azok sem tudják kidörzsölni a bőrt.

A hivatalos nevén balconette melltartók a női keblek igazi tündöklését teszik lehetővé, ugyanis ezek tudják az elvárt formákat kialakítani. Egy másik elvárás, hogy nem látszódhat ki a melltartó a ruha alól. A nyitott vállú felsőkhöz ilyenkor jönnek jól a pánt nélküli melltartók, amelyek a megfelelő tartás érdekében sokszor szorosabb merevítőket igényelnek. Helytelen megválasztásuk akár fájdalommal is járhat, de éppen ezért fontos kollégáink segítsége. A fájdalom, a kényelmetlenség a Bonattinál nem fordulhat elő.

Az ARIA P-19 melltartó enyhe push-up hatású balkonett kosaras melltartó.BRENDA - Bonatti női melltartó - 2019

Az igazi hatalmas bálok igazi társasági események, mindig ünnepélyesek, szervezettek és zártkörűek. Érdemes tehát komolyan készülni a báli időszak eseményeire.

Oszd meg ezt a bejegyzést!