Farsang – avagy a fehérnemű férjet fog

Farsang – avagy a fehérnemű férjet fog

Farsang – avagy a fehérnemű férjet fog

Azt bizonyára sokan tudják, hogy a farsang vidám hagyománya nem vallási eredetű. A kereszténység előtti időkből származik, és alapvetően néphagyományra épül.

A középkori hiedelmeken és babonákon alapuló farsang január 6-ától, vízkereszt napjától egészen nagyböjt elejéig, hamvazószerdáig tart. Gyökerei az ókori Rómáig nyúlnak vissza, amikor is Szaturnusz isten tiszteletére rendeztek hétnapos vigasságokat. Ez az ünnepség terjedt el a középkori Európában. Maga a farsang elnevezése egy bajor-osztrák szóból származik. A vaschang megjelölés, az egész ünnepi periódust jelző fasnacht, fastnacht mellett, inkább csak a böjt előtti napokat vagy csak a húshagyó napot jelöli.

A fehérnemű és a farsang kapcsolata

Farsang – a fehérnemű férjet fogA farsang hagyományosan a párválasztás, régen a házasságkötés és menyegzők időszaka volt, mert az őt követő nagyböjt alatt tilos volt lakodalmat tartani. Erre vezethetők vissza a vénlányokat csúfoló, gúnyolódó szokások is, ami a pártában maradt lányok ellen irányult. A farsangi időszakra a táncos mulatságok jellemzőek, amik szintén a párkeresést segítették. Ez az időszak a kacérság, az ereszd el a hajam időszaka is, amikor könnyebben lebben a szoknya, hamarabb villan meg a fehérnemű. Éppen ezért igyekeztek minden ruhadarabjukkal a legszebbnek látszani. A farsangi időszak utolsó három napját a „farsang farkának” nevezik, ami a felszabadult mókázás igazi napjai. Régi hagyomány volt például a farsanghétfőn rendezett balaton-felvidéki „asszonyfarsang”, amikor a lányok, asszonyok férfiruhába bújtak, és férfi módra mulattak egész nap.

A karneválokat még ma is a farsang farkának néhány napja alatt rendezik meg. Hazánkban már Mátyás király udvarában is divat volt az itáliai mintára megrendezett álarcos-maszkos dínomdánom. Ám, a XVI-XVII. században erkölcstelennek vélt szokásai miatt egyes országokban tiltották a farsangi mulatságokat. Az „ördög ünnepének” tartott karneváli mulatozás és maga a „karnevál” szó a „carne vale”, azaz az „Isten veled, hús” kifejezésből származik. Ez egyúttal azt is jelzi, hogy a mulatozás és a bőség, a negyvennapos böjt kezdetéig tart. Ha pedig a riói karneválra gondolunk – az elsőt 1840-ben rendezték – a lélegzetelállító jelmezek mellett nem kétséges mekkora szerep jut a fehérneműnek.

Farsang és fehérneműRégen a lányok bokrétát adtak a kiszemelt legénynek, aki farsangvasárnap, farsang farka első napján a kalapjára tűzte a kiválasztott lány bokrétáját, mintegy tudatva választását. A báli szezon és a táncmulatság lényege az eljegyzés volt. Ám az álarcos alakoskodás mind a mai napig lehetőséget ad az emberek számára, hogy valaki mássá, valami mássá váljanak, elengedjék magukat. A szórakozás kiteljesedését a legkülönfélébb ruhadarabok támogathatják, legyen szó szoknyalibbentő, fehérneművillantó táncos mulatságról vagy meghitt otthoni együttlétről. Aki pedig úgy dönt, hogy előveszi a kacér díva figurát annak garantáljuk, hogy nálunk megtalálja az összes ízléses, kényelmes és minőségi ruhadarabot vagy kiegészítőt.

A teljességhez azonban az is hozzátartozik, hogy a párválasztás mellett a farsang a télűzés és a tavasz köszöntés időszaka is mint jelmezes, táncos népünnepély.

Share this post