A férfi alsónemű története – Ágyékkötőtől a boxerig

A férfi alsónemű története – Ágyékkötőtől a boxerig

A férfi alsónemű története – Ágyékkötőtől a boxerig

A férfi alsónemű története sok érdekességet és változást hozott, amíg eljutottunk a napjainkban népszerű darabokig.

Az újítások legtöbbször a praktikumot szolgálták, de sokszor megjelent a társadalmi státusz kifejezése és az esztétikum iránti igény is. A történelem első alsóneműje az egyszerű bőrből készült ágyékkötő volt. Eleinte kizárólag vadászatok idején használták a férfiak, kényelmi okokból. Igazából a férfi alsónemű története Egyiptomban kezdődik, ahol már hétköznapi viseletként is hordták az ágyékkötőket. A vászonból készült ruhadarabokat általában a szoknya alatt hordták. Az egyiptomiak utáni évezredekben világszerte számos kultúra kezdte el használni az ágyékkötőt Japántól a dél-amerikai indiánokig.

Érdekesség, hogy az ágyékkötők Ázsiában egészen a 20. századig a legelterjedtebb alsóneműtípusnak számítottak.

Kínában például a mai napig nevezhetjük hagyományos viseletnek. Az ókori görögök a már jól ismert gyapjúszövetből készült tógájuk (test köré csavart, egyszerű ruhadarab) alatt többnyire nem hordtak alsóneműt. A fiatalabbak tógájukat az övükhöz rögzítve, az idősebbek leengedve hordták. Ezt a viseletet fejlesztették tovább a rómaiak, amikor a tóga alatt egy subligaculum nevű ruhadarabot hordtak. Ez lehetett egyszerű rövidnadrág vagy akár test köré tekert ágyékkötő is. Férfiak és nők egyaránt viselhették. Legelterjedtebb a sportolók és a gladiátorok körében volt.

A mai értelemben vett férfi alsónemű története Európában, a lovagkorban, pontosabban a XIII. században kezdődött. Ekkor jelent meg a maihoz sok szempontból hasonló férfi alsónadrág, alsógatya, amit ebben az időszakban már a legtöbb férfi viselt, társadalmi helyzettől függetlenül. A ruhadarabot egy madzaggal rögzítették a derekuknál. A vallásos középkorban az alsónadrág viselése az erkölcsiség és a szerénység szimbóluma is volt.

Ez a trend teljesen megfordul a gatyapőc (más néven herevédő) megjelenésével, ami eredetileg egy pamut fedőréteg volt. Azzal a céllal, hogy lehetővé tegye a férfiaknak a vizelést, a nadrág levétele nélkül. Azonban később a gatyapőc egyre díszesebb és nagyobb lett, ezzel együtt egyértelműen hatalmi, valamint szexuális szimbólummá vált.

A gatyapőc legnagyobb úttörője a hírhedt angol király, VIII. Henrik volt.

A XVIII. századra az alsóneműk hossza megnőtt és a térdig érő darabok voltak a legnépszerűbbek. A férfiak alsóneműje ekkor vászonból, a tehetősebbeké selyemből készült, kézzel varrott volt és elől gombolódott.

A férfi alsónemű története az ipari forradalmak korában komoly fordulatot vett. A varrógép megjelenésével ugyanis elindult hódító útjára a modern alsónemű. Elterjedt az úgynevezett Union Suit, ami egy hosszú ujjú, bokáig érő kezeslábas, melynek színe hagyományosan a piros volt. A Union Suit egészen az 1930-as évekig divatban maradt.

A kezeslábasok az évtizedek múlásával egyre rövidebbek lettek, majd elkülönültek egy alsó és egy felső részre. Leginkább a sportolóknak gyártott kényelmesebb viseletek hatására. A legenda szerint miután Jack Dempsey megnyerte az 1919-es ökölvívó világbajnokságot, az Everlast kiadott egy rövid, de lazább alsóneműt, a boxert.

A második világháború utáni nagy gazdasági fellendülést hozó időszakban egyre több és szélesebb igény jelent meg a férfi alsóneműkkel kapcsolatban is. Új formák, szövetek jelentek meg és általánosságban az alsóneműk szűkebbé váltak.

Napjainkban a boxer számít a legnépszerűbb férfi alsóneműnek.

Mindenki ízlése szerint választhat a bővebb, lazább és a szűkebb típusok között. A boxerek mellett máig divatosak az Y-alakú fecskék, főleg azért, mert könnyű bennük mozogni. A Bonatti weboldalán a minőségi boxer és fecske alsóneműk mellett hosszabb változatokat, például jégeralsókat is találhatunk. Ráadásul otthoni viseletre tökéletes pólókat, atlétákat és pizsamákat is be lehet szerezni.

Oszd meg ezt a bejegyzést!